Nieuws

PLDB-cup 3: De strijd om de PLDB-cup

Geplaatst op 30-11-2007

Een van de hoogtepunten van het damseizoen is zonder twijfel de strijd om de provinciale beker, bij ons al vele jaren de PLDB-cup genoemd. Door de jaren heen heeft dit gebeuren een vaste plaats op de damkalender ingenomen. Toen de KNDB jaren geleden besloot om het bekertoernooi ook binnen de landelijke damkalender een officiële status te vernemen (overigens onder dat daar verdere rechten aan kunnen worden ontleend, er is geen EK voor dammende bekerwinnaars bv.) kreeg de strijd om de provinciale beker nog meer aanzien. Immers: Limburg mag twee teams afvaardigen naar die nationale bekerstrijd.

Het is in die lijn niet vreemd dat elke vereniging er op gebrand is om die beker in haar prijzenkast te mogen neerzetten.
In het Limburgse verleden hebben de intussen niet meer bestaande clubs VOS Kerkrade en Treebeek heel duidelijk een stempel gedrukt op het bekertoernooi, in die tijd nog de LDB-cup geheten. Tussen 1969 en 1979 wonnen deze beide clubs de beker samen 9 keer: na drie jaar VOS als winnaar te hebben gehuldigd, won Eureka tweemaal achtereen de beker en daarna pakte Treebeek de cup maar liefst 6 keer op rij. Opnieuw twee jaar Eureka ging aan de hegemonie van Schaesberg vooraf. Acht keer achtereen ging de trofee richting Landgraaf.aan.
Daarna werd het een aantal keren stuivertje wisselen tussen (Cema)/De Vaste Zet, Schaesberg, De Ridder en Raes DC Maastricht, maar geen deze verenigingen slaagde erin om de beker drie maal op rij te winnen. Het bekertoernooi van 2008, waar we vandaag een aanvang mee nemen, is de 39e editie in de lange reeks die dus in 1969 van start ging.

Wie er dit jaar met de beker aan de haal gaat is, zoals meestal bij een toernooi dat volgens het KO-systeem wordt gespeeld, met geen mogelijkheid te voorspellen. Het gegeven dat er naast de zeven winnaars van vanmiddag een lucky looser bij de laatste acht komt, geeft zelfs de in feite uitgeschakelde teams een mogelijkheid om via een achterdeur uiteindelijk toch nog de beker te winnen. Op de keper beschouwd is dit een regeltje dat, afhankelijk hoe het straks uitpakt, de nodige stof tot discussie kan geven. Wanneer je het goed bekijkt is het natuurlijk van de zotte dat je als uitgeschakeld team, uiteindelijk toch de trotse winnaar van dit prestigieuze toernooi kunt worden. Als dat laatste inderdaad gebeurt kleeft er aan het winnen van de beker toch een smetje.
Voor dit seizoen hebben we ons geconfirmeerd aan deze beslissing, en ik denk dat het goed is dat we dit onderwerp in een discussie toch eens uitgebreid moeten gaan bekijken. Ik houd er in ieder geval een wrang gevoel aan over.

Vandaag spelen we met twaalf viertallen de eerste ronde met damclub Roderland als gastheer. Het lot heeft voor vandaag enkele curieuze paringen opgeleverd.

In twee van de zes duels staan de serieuze potentiële winnaars tegenover elkaar. Dat beloven in ieder geval uiterst interessante en spectaculaire ontmoetingen te worden.

DC Roermond I treft het viertal van Raes DC Maastricht III en het tweede viertal stuit opnieuw op de mannen van Eureka I.
Minder gelukkig met de loting zijn de mensen van Cema/De Vaste Zet en Roderland. Deze topteams en allebei serieuze kanshebbers voor de Limburgse beker ontmoeten elkaar al in de eerste ronde.
Dat mindere geluk viel ook ten deel aan de mensen van veelvoudig cupwinnaar Schaesberg en het landelijk spelende Raes DC Maastricht. Het dammende kwartet uit Landgraaf - voor degenen die door allerlei besognes enig historisch besef zijn kwijtgeraakt: enkele jaren geleden veroverde dit viertal onder de naam van Raes de PLDB-cup - dit team nu mag in de openingsronde aantreden tegen de rest van de Maastrichtse damclub. Dat wordt dus vanmiddag op meer dan één terrein smullen op het dambord.

In de beide andere duels, Cema/De Vaste Zet 2 tegen DIOS en De Ridder tegen Eureka 2, lijken de kansen voor het bereiken van de volgende ronde voor beide viertallen nagenoeg gelijkwaardig.

Een andere bijkomstigheid die tot aangename discussies kan leiden is de volgende. De verliezers van vanmiddag maken samen aanspraak op de nog niet-bezette achtste plaats voor de kwartfinales. De wedstrijdleider heeft bepaald dat het aantal behaalde portpunten als wegingsfactor in de loting zal worden ingezet. In de praktijk betekent dit dat je bij een 8-0 verlies 0 kansen krijgt bij de loting voor de lucky looser en je dus bij dat resultaat definitief uitgeschakeld weet. Bij een 7-1 verlies echter heb je 1 lot voor de volgende ronde, en zo geeft een 6-2 verlies 2 kansen en een 5-3 nederlaag zelfs 3 kansen. Het is dus zaak de nederlaag zo klein mogelijk te houden omdat dat de kansen op overleven alleen maar vergroot (een soort stimuleringspremie dus voor de knokkers onder ons). Als gevolg van deze constructie geldt dus ook dat het remise geven van de laatste partij bij een 6-0 voorsprong (ik noem een extreem voorbeeld) je tegenstander de kans biedt om toch nog mee te dingen naar die achtste plek in de vervolgronde, terwijl het met succes bekroonde streven om er een maximale winst uit te halen je tegenstander meteen naar huis stuurt. Door deze opzet is het aantal lootjes dat op die manier in de pot voor de loting komt, niet vooraf bepaald. Een toch niet echt gewenste situatie, zeker niet transparant en beïnvloedbaar door de inzet van de deelnemers.
Wat gebeurt er als één duel in 4-4 eindigt? En helemaal: wat als er pakweg drie duels in een gelijkspel eindigen? Ik kan me iets voorstellen als via sneldammen een winnaar forceren en de verliezende partij dan vier kansen geven voor de volgende ronde. Allemaal heel gekunsteld en weinig elegant.

Alle deelnemers: heel veel succes vanmiddag en voor degenen die straks doorgaan naar de volgende ronde: toi toi toi.

Geschreven op persoonlijke titel.