Nieuws

DC Roermond magazine nr 163, 18 maart 2005

Geplaatst op 17-03-2005

DAMCLUB ROERMOND MINI-MAGAZINE

Seizoen 2004-2005, nummer 10
13e jaargang, nummer 163 18 maart 2005

Roermond snijdt Eureka de pas af

Als de klok niet onverbiddelijk was geweest en als het Wim Sanders gegeven zou zijn om nog twee minuten te kunnen zoeken naar de remisevariant, het Roermondse succes zou stellig nog meer glans hebben gekregen. John Lewkowicz had een mooie winnende slagwending in zijn stelling verweven, maar door middel van een schijfoffer gevolgd door een achterlopertje met de dam zou de zeker lijkende winst verdampen in een puntgave remisestelling. De weg naar de puntendeling was niet supermoeilijk, maar je moet wel in staat zijn om uit de veelheid van mogelijke vaarianten die remisebrengende zettenreeks te ontdekken.

Het monotone wegtikken van de laatste seconden voor het vallen van de vlag werden de Roermondse kopman vrijdagavond fataal. Zo eindigde de noodzakelijk geworden extra wedstrijd in de strijd om de PLDB-cup in een 5-3 zege voor onze vereniging.

Heel verrassend overigens, omdat we voor aanvang van de wedstrijd geen van allen hadden durven gokken op een positief resultaat.

Het lot was ons goedgezind. Vrouwe Fortuna was gisterenavond beslist wel aan onze zijde. Zo was Nico van Oosterhout zo welwillend om Leon Zeegers al vroeg in de partij aan een extra schijfje te helpen. Een onnauwkeurigheid in de opening bracht onze man in feite al binnen 20 zetten op fluweel. De afdronk liet niet lang op zich wachten. Er volgden nog wat schermutselingen, Zeegers hield met de schijf meer druk op de Hoensbroekse stelling, en de naderende Roermondse overwinning, die zich dus al vroeg in de wedstrijd aftekende, kwam geen moment in gevaar.

Herman Pijnenburg en Jac Hannen maakten er een spannende pot van, gedurfd spel, kansrijk voor beiden, gevaarlijk ook voor beiden. Jac Hannen werd de gelukkige. In een explosieve stelling moest de Eurekaman kiezen voor een voortzetting in het centrale gebied. Twee zetten vielen vanwege redelijk voor de hand liggende combinatieve dreigingen af, en de derde bleek ook niet sterk. Er volgde een grote afwikkeling, er verdween plotseling veel materiaal van het bord en een totaal verbouwereerde van Pijnenburg kon, toen hij de gevolgen van de gebeurtenissen op het bord tot zich liet doordringen, niet veel anders doen dan de handdoek in de ring werpen.

Het Roermondse kwartet zat op rozen, maar ook doornen kunnen nog behoorlijk prikken.

Een halfzieke Roy Loor maakte aan de onzekerheid een einde. Hij en Peter Swelsen speelden een gedegen partij met wederzijds kansen. Omdat beide spelers hun achterhoede gesloten konden houden en de vooruitgeschoven manschappen in de frontlinie geen kans zagen om de vijandelijke stellingen vernietigend onder vuur te nemen, werd in het derde speeluur de vrede getekend.

Hoewel het resultaat voor beide spelers zo geheel anders was leidde de sportieve handdruk tot twee tevreden gezichten. Bij Roy betekende de remise meteen het verlossende winnende punt voor zijn team, terwijl Peter, wetend dat zijn team was uitgeschakeld in de bekerstrijd, heel tevreden terugkeek op het verloop van de partij.

Roermond II plaatste zich door de 5-3 zege bij de laatste acht.

Na drie keer op rij in Eureka onze meester te hebben gevonden, was het gisterenavond dus de avond van de sportieve revanche.

De gedetailleerde uitslagen:
W.Sanders - J.Lewkowicz 0-2 (4)
R.Loor - P.Swelsen 1-1 (3)
J.Hannen - H.Pijnenburg 2-0 (2)
L.Zeegers - N.van Oosterhout 2-0 (1)

Tijdens de clubavond presenteerde Eureka haar nieuwe clubblad. Een nieuwe opstart, Eureka Gazet geheten, op a4-formaat, lekker dik met veel diagrammen en in een hartstikke mooie outfit. Onder de bezielende leiding van Peter Swelsen, die voor de het grootste deel van de kopij tekende, en Marcel Karssing, die verantwoordelijk is voor de redactionele opmaak en distributie, is er een nieuw item aan de clubhistorie toegevoegd.
Voor belangstellenden: een aanrader.
Het is me niet bekend of een abonnement op dit nieuwe periodiek mogelijk is (zou wel prettig zijn), want het blad verdient een ruime lezerskring en elke vorm van financiële ondersteuning is natuurlijk altijd welkom.

Onze correspondent bij Eureka voorzag de bekerwedstrijd tussen Eureka en Roermond van onderstaand kommentaar.

Op vrijdag 4 maart speelde Eureka de openingswedstrijd voor de PLDB-cup tegen onze damvrienden uit Roermond.
Omdat Bert Verton door ziekte verhinderd was en Marcel Karssing en ook Jeff Jaspers , beide wegens privé omstandigheden , niet gemotiveerd waren begonnen wij deze wedstrijd met enkele belangrijke wijzigingen in onze opstelling.
Ook DC Roermond verscheen zonder kopman Willy Okrogelnik en Jeroen Huskens maar beschikt natuurlijk over nog een aantal geroutineerde spelers die graag de reis naar Hoensbroek maken om Eureka deze keer wel in deze cupwedstrijd te verslaan.
Al vroeg in de partij tussen Nico van Oosterhout en Leon Zeegers blunderde Nico en kwam twee schijven achter te staan. In de resterende foutloze zettenreeks van Nico brak dit schijfverlies natuurlijk op in het eindspel en Roermond kwam dus op voorsprong.
Onze voorzitter speelde een uitstekende en vooral aanvallende partij maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Jac Hannen.
Peter Swelsen kwam in zijn partij niet verder dan een puntendeling tegen de sympathieke Roy Loor maar beide spelers kunnen terugkijken op een prima wedstrijd.Voor Roermond was dit dus het winnende puntje en restte nog de laatste partij van John Lewkowicz tegen Wim Sanders.
Beide spelers getuigden vooraf vooral respect tegenover elkaar wat ook in de partij tot uiting kwam .De gehele partij stond er een gelijkwaardige stelling op het bord maar in het eindspel miste Wim onder tijdsdruk de remisevariant.
Wij wensen het team van DC Roermond veel succes voor de volgende ronden!

Middenmooter uit Limburg als cupfighter tegen Ereklasser

De loting laat in de namiddag was onverbiddelijk.

Acht teams zijn er over gebleven in de strijd om de PLDB-cup. Het toeval wil dat DC Roermond met beide teams tussen dit elitegroepje verkeert. En hoe gaat het nu verder?

We hebben twee dagen vol spanning zitten wachten op de resultaten van de loting. Wat heet? Teletekst bood maandagavond zo rond half zes het enige houvast. De truc die Dré Verheggen bedacht heeft, pakte voor ons wel heel erg ongelukkig uit.

Twee keer treffen we de dame(s) en/of heren van De Vaste Zet. Het had voor ons gunstiger kunnen uitpakken.
Op het eerste gezicht biedt het resultaat van de loting voor ons heel weinig perspectief, maar niets is er grilliger dan gebeurtenissen tijdens bekerwedstrijden. Wie immers had enkele jaren geleden Donderberg in staat geacht om tot tweemaal toe de eindstrijd te bereiken? Niemand toch? En toch fiksten we het maar.

En de beloning, de deelname van de club aan de KNDB-wedstrijden, is een van de hoogtepunten uit het bestaan van de vereniging.
Nu, in 2005, een reprise?

Dat is een wel heel erg boute wens.

Onze tegenstander, Limburgs meest prestigieuze vereniging, mag als ze dat willen, en noodzakelijk achten, van heinde en verre hun topspelers naar Limburg laten opdraven om ons de weg naar de halve finale te gaan versperren. Wanneer we van dat gegeven uitgaan hebben wij, als kleine vereniging, in het bekertoernooi helemaal niets te zoeken, verrassingen daargelaten, maar zuiver theoretisch gezien staan de uitslagen van de beide confrontaties wel vast.
Dat is jammer, maar dat is voor een deel ook te wijten aan de toch wel tegenvallende deelnemersaantallen aan het toernooi om de PLDB-cup.

Negen teams op een werkelijk ledental van rond de 150 is natuurlijk niet veel, ik durf wel stellen is uiterst bedroevend.

Even afgaande op de successen van de grote verenigingen zou je toch mogen verwachten dat die clubs met hun teams ook massaal met diverse viertallen voor het bekertoernooi zouden inschrijven. Neen dus.
Waarom niet, zo vraag ik me af. Is het jaarlijkse bekertoernooi een minderwaardig damevenement?

Spreekt de formule de Limburgse dammers niet aan?
We kennen bij de PLDB-cup het eendaagstoernooi volgens het VOS-systeem zoals afgelopen jaren, en dit jaar weer het vertrouwde afvalsysteem, bekend van de Europa Cup bij het voetballen (in zijn oorspronkelijk evorm wel te verstaan).

Als hierop met 'ja' wordt geantwoord moeten we het toernooi meteen afschaffen. Luidt het antwoord echter 'neen', wat ik stellig verwacht en nog meer hoop, dan zou dat naar mijn mening ook moeten blijken uit de deelnemersaantallen.

En nogmaals, slechts 36 deelnemers in een bekertoernooi stelt mij toch wel enigszins teleur.

Gaan wij Cema/De Vaste Zet volgende week een lesje leren?
Als je de lachers op je hand wil krijgen moet je die stelling wel poneren en bovendien moet je ook nog eens zelf volledig achter je uitspraken staan. We hebben met zijn allen genoeg realiteitszin om in te zien dat wij, menselijkerwijs gesproken, de Geleense teams geen duimbreed in de weg zullen leggen in hun doorstoot naar de halve eindstrijd.
En toch: we zullen ons niet zonder meer gewonnen geven, we zullen tot het uiterste gaan en wie weet, verrassen we vriend en vijand met een mooi resultaat. Dat neemt niet weg dat we de rol van underdog moeten innemen en dat we vooral geen spatjes moeten etaleren. We zouden de tegenstanders nog meer motiveren, zo dat al nodig is.

Feit is wel dat we nu eens een uitgelezen kans krijgen om weer eens tegen een echte topploeg aan te treden, ongeacht in welke samenstelling De Vaste Zet tegen ons in de arena verschijnt. Dat gegeven alleen al maakt de beide wedstrijden tot superwedstrijden. Zo'n kans krijgen we maar zelden, en reken maar, we zullen onze huid zo duur mogelijk verkopen.

Volgend jaar nemen we wel een sportieve revanche.

Mooi resultaat tijdens Johan Sons toernooi

Het viertal van Cema/De Vaste Zet uit Geleen is glorieus winnaar geworden van de tweede editie van het Johan Sons herdenkingstoernooi.

Ook DC Roermond heeft vanmiddag in Hoensbroek goede zaken gedaan. Pal achter het sterkste kwartet legde ons team beslag op de tweede plaats. De Roermondse dammers verloren geen enkele partij.

De tweede plaats krijgt nog meer aanzien wanneer we bedenken dat Roy Loor getekend werd door een zich gisteren al manifesterende griepaanval en dat ook Peter Eikelenberg niet in opperste conditie verkeerde. Hoewel hij met een kies minder speelde, bleek de tandtechnische ingreep toch (pijn)s/poren te hebben achtergelaten. Alleen Wiel Okrogelnik en Rob Aartsen konden bogen op een 100% fysieke gesteldheid.

Gastheer Eureka eindigde als derde.

De eindstand: Cema/De Vaste Zet 9, Roermond 7, Eureka 6, DIOS 5, De Ridder 2, Schaesberg 1.