Nieuws

Strijd om de PLDB-cup 2008-2009 barst los

Geplaatst op 15-12-2008

De belangstelling voor deelname aan het

40e toernooi om de PLDB-cup

is dit jaar verrassend groot. Ondanks allerlei pogingen van de Limburgse dambond om de leden te bewegen massaal in te schrijven voor dit traditionele bekeravontuur, bleek de achterban de afgelopen jaren nauwelijks te bewegen pen en papier te pakken en in te schrijven.

Zo niet dit jaar. Niet minder dan veertien teams vormen het deelnemersveld in de veertigste editie van het cuptoernooi, en dat is een aantal dat we toch al enkele jaren met zijn allen niet meer gehaald hebben. Alle Limburgse verenigingen zijn dit jaar vertegenwoordigd. Dat was in het recente verleden ook wel zo, maar het was gebruikelijk dat elke vereniging met hoogstens één team op weg ging in een poging de cup te veroveren.

De editie die er nu staat aan te komen wijkt dus, gelukkig, in dat opzicht helemaal af van de negatieve houding van de laatste jaren. Alle clubs nemen dit jaar aan het bekertoernooi deel, en wat zeker zo belangrijk is: hoe meer leden een vereniging telt, des te hoger is het aantal teams dat de clubs hebben ingeschreven.

Ik spreek even voor eigen rechter wanneer ik er op vertrouw dat de clubs die met meer dan één team aantreden voldoende ruggengraat hebben om de sterkste spelers in het hoogste team te laten opdraven. Om een voorbeeld te noemen: ik zou het bepaald genant vinden om een speler als Gijs Schoenmakers te zien uitkomen in Raes DC Maastricht III. De richtlijnen van de KNDB beletten zulks niet, maar in het KNDB-bekertoernooi (waar de regels en richtlijnen toch voor zijn uitgevaardigd) is de kans dat twee teams van eenzelfde vereeniging vanuit hun gewest doordringen tot de landelijke wedstrijden, bijna verwaarloosbaar klein.

Voor het wedstrijdschema, klik hier.

Wij, de Limburgse dammers, spelen onze provinciale bekerstrijd volgens diezelfde wedstrijdvoorwaarden en in principe mag elke vereniging dus in hun teams opstellen wie zij goeddunkt. Maar of het dambelang met een constructie als die ik net aangaf, gediend is waag ik ernstig te betwijfelen.

Deze constructie heeft wel tot gevolg, dat het niet raadzaam is om de opstellingen van de teams van DC Roermond via het medium internet aan de buitenwereld ten beste te geven. Ook wij immers kunnen van die door mij gewraakte opstelling gebruik maken, maar ik geloof niet dat dat op de tegenstander enig voor- dan wel nadelig effect zal hebben. We zien wel hoe het schijfje geschoven wordt.

Dat schuiven gebeurt komende zaterdag in het clublokaal van DC Roderland waar we enkele jaren geleden ook al eens te gast waren bij een gezamenlijke bekerronde. Toen werd de speeldag op het laatste mment ontsierd door een plotselinge afmelding, niet te elfder ure, maar in dit geval pas om kwart voor twaalf. Laten we hopen dat zaterdag alle veertien aangemelde teams ook daadwerkelijk ten tonele verschijnen.

Onze viertallen zijn via loting gekoppeld aan het kwartet van De Ridder (DCRoermond 1) en aan het derde team van Cema/De Vaste Zet (DC Roermond 2). Over de kansen durf ik me niet uit te laten. Niets is immers grilliger dan een bekertoernooi. Bij een 4-4- uitslag wordt er in versneld tempo een beslissing geforceerd net zo lang tot er een winnaar uit de strijd tevoorschijn is gekomen.

Van de verliezende teams wordt er na afloop van de wedstrijden één team teruggeloot. Dat viertal mag in de volgende ronde, bij gastheer DIOS, 'gewoon' weer opdraven. Dus mochten wij zaterdag met beide viertallen onderuit gaan, dan nog houden wij kans om naar de volgende ronde over te gaan. Het lot moet ons dan gunstig gezind zijn. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van deze opzet. Als je in een knock-out-systeem verliest, lig je eruit, en daarmee basta. Door het lucky-looser principe toe te passen kan een team dat in de eerste ronde uitgeschakeld werd, theoretisch althans, toch de beter winnen. Dat doet naar mijn mening afbreuk aan het idee van een afvalsysteem.

Maar goed, we hebben gekozen voor dit systeem (of juister niemand heeft geprotestreerd tegen deze opzet) en dus wordt er zaterdag gespeeld zoals in de voorwaarden is vastgelegd.

Of er favorieten zijn voor de PLDB-cup? Tuurlijk wel. Cema/De Vaste Zet en Raes DC Maastricht zijn natuurlijk de teams die, terecht, de meeste aanspraak maken op de bekerzege. Het onverwachte succes van toen nog Donderberg, dat heel verrassend tot twee keer toe de eindstrijd van het Limburgse bekertoernooi bereikte, vraagt wel om een herhaling, ongeacht welke vereniging voor deze sensatie zorgt.

In 2003 immers won De Ridder de beker, niet in het minst tot hun eigen verbazing, maar vlak dit jaar ook Schaesberg, Roderland en Eureka niet uit. Resten de echte outsiders DIOS, De Ridder en DC Roermond. Het zou van deze verenigingen al een succes zijn wanneer ze doordringen tot de volgende ronde. Wat De Ridder en DC Roermond betreft: deze viertallen spelen tegen elkaar, dus voor een van beide teams ligt de kwartfinale binnen handbereik.

Zaterdagmiddag om 12.00 uur wordt de eerste zet gedaan.