Nieuws

DC Roermond ondanks uitstekende vooruitzichten in het zicht van de haven toch nog onderuit

Geplaatst op 02-12-2006

(17242) Damvereniging Schaesberg dankte de hemel dat uit de als lastig ervaren uitwedstrijd tegen Damclub Roermond uiteindelijk toch nog twee kostbare wedstrijdpunten konden worden gepeurd.
Uiterst moeizaam slopen de Zuid-Limburgers na vijf uur dammen naar de 9-puntengrens. De thuisclub had stellig een wedstrijdpunt verdiend, maar in het zicht van de haven viel plotseling het Roermondse licht uit.

Schaesberg blij, dat moge duidelijk zijn.

Terwijl zij voor de laatste pakweg 20 zetten in haar derde wedstrijduur nauwelijks een fractie van een seconde bedenktijd over had gehouden - bij wijze van spreken dan - ging Manon Bassant het bijna kansloze gevecht aan met de wedstrijdklok. Positioneel was haar stelling als langere tijd onhoudbaar geworden, en omdat ze ook materieel in het nadeel was geraakt, leek het slechts een kwestie van tijd voordat Leon Zeegers de definitieve dreun zou gaan uitdelen waardoor DC Roermond weer langszij de gasten uit Landgraaf zou komen. Gewis dat de vermoeidheid na vijf uur felle strijd de uitslag van de partij beďnvloed heeft, want terwijl Manon in haar hopeloze strijd de 75 zetten te halen al enkele keren doelloos met haar dam een beetje op en neer had zitten te schuiven, had de man uit Posterholt alle tijd aan zich om te zoeken naar winnende varianten. Een duidelijke kans op winst miste hij, damblindheid? En toen ineens bood de Schaesbergspeelster haar tegenstander de kans om via een combinatieve afwikkeling haar dam onschadelijk te maken. Leon keek, rekende, keek nog eens en besloot de geboden kans te benutten. De resterende stelling was potremise. De stand wijzigde van 5-7 in 6-8, een Roermondse droom spatte alsnog uiteen.

Ger Pisters en Bert Pierey waren op dat moment in hun partij gevorderd tot een 6-om-6 eindspel, maar al geruime tijd zag het er naar uit - voor de mensen op de publieke tribune tenminste - dat deze partij geen winnaar zou krijgen. Inderdaad, toen de zojuist beschreven afwikkeling aan bord 8 zich voltrokken had, besloten beide heren meteen tot een puntendeling. Schaesberg won daarmee de wedstrijd nipt, met minimaal verschil dus, 7-9.

De ontmoeting tussen DC Roermond en Schaesberg werd vrijdagavond ingezet. Op verzoek van Schaesberg werden enkele partijen vooruitgeschoven, al bleef het lange tijd onduidelijk wat de mannen uit Schaesberg onder het begrip enkele verstaan. Na veel wikken en wegen werd uiteindelijk bepaald dat er drie partijen op de vrijdagavond zouden worden gespeeld. En zo begonnen om even na achten zes man aan de prelude van de strijd der giganten.

DC Roermond-voorzitter Roy Loor sprak voor aanvang van de 250e wedstrijd van het eerste team van damclub Roermond een welkomstwoord en daarin sprak hij de hoop uit dat de mannen van Schaesberg het Roermondse feestje niet zouden gaan verstoren. Hij kon geen koffiedik kijken, zoals later uit de feiten zou blijken.

Na anderhalf uur al had Schaesberg succes. Bram Verhoef en Roy Loor maakten er een spannende pot van, beiden schuwden het duel niet en in een bijzonder grillig ogende stand bracht Bram een simpele een-om-drie-naar-dam in stelling. Menige beginnende dammer is geconfronteerd met de wijze waarop je dit soort akkefietjes moet aanpakken, maar op de een of nadere manier miste Roy Loor hier de boot volledig, en Bram gaf geen gelegenheid tot herstel. Die vlotte overwinning betekende natuurlijk een behoorlijke opsteker voor de bezoekers.

Roermond zou nog langszij komen, al zou dat nog even op zich laten wachten. Paul - combinatiespeler - Stevelmans nam het aan bord 3 op tegen de secretaris van de PLDB. Zoals gebruikelijk probeerde Paul ook nu weer enkele slagwendingen in de stand te weven in de hoop de partij combinatief in zijn voordeel te beslissen. De combinatie kwam er, maar helaas voor Paul was de Roermondse dammer de aanstichter ervan. Een grote afwikkeling volgde op een niet eens zwakke zet van zijn tegenstander, maar het aantal manschappen na de ruil was voor beide partijen gelijk. Eén schijf van Stevelmans stond op de tocht, maar bleek, ten koste van enig positioneel nadeel, te verdedigen. Toen een dreigende doorbraak naar de damlijn niet mocht omdat de witte schijven het geschut meteen onschadelijk konden maken, zakte bij Paul de moed in de schoenen, zo leek het althans. Om kort te gaan: Hannen trok de winst netjes naar zich toe en hij kon opgelucht de gelukwensen van zijn teamgenoten in ontvangst nemen.

Even later maakte André Maertzdorf tegen Wiel Okrogelnik even een slippetje in een voor beiden nog kansrijke stelling. Okrogelnik kreeg een dam, maar in de resterende zettenreeks hield de Schaesberger, intussen ook op dam gekomen, de remisegrens nauwgezet in het oog. Een puntendeling was dan ook het meest logische gevolg van deze strijd.

Met de 3-3- werd zaterdagmiddag begonnen aan de tweede sessie van de wedstrijd.

Wim Sanders werd gekoppeld aan Wiel Maertzdorf en naar eigen zeggen heeft hij daar geen prettige herinneringen aan overgehouden. In 34 zetten was de partij ten einde, met, dat zal u niet verbazen, Maertzdorf als trotse winnaar. Schaesberg leidde met 3-5, en de overige vier partijen zouden dus alle vier in remise eindigen.

Jack Sijbers remiseerde tegen Marcel Maertzdorf en uit de analyses die in het café werden getoond heeft Jack een voortreffelijke partij gespeeld. Winst heeft er blijkens de analyses, niet ingezeten.

Ook Jeroen Huskens had een goede middag. Hij nam het op tegen Louis Peters en iedereen die ooit tegen Louis heeft gespeeld zal ervaren wat het betekent om tegen hem een punt te pakken. Jeroen deed dat, en hij was er, zeker op dat moment in de wedstrijd, heel erg blij mee.

Een subjectieve beoordeling van de twee langstdurende partijen heeft u bij de intro van deze samenvatting al gelezen.

De gedetailleerde resultaten:

Vrijdagavond

W.Okrogelnik	 - A.Maertzdorf	1-1 (3)
R.Loor 	        - B.Verhoef	0-2 (1)
J.Hannen	- P.Stevelmans 	2-0 (2)

Zaterdagmiddag

J.Sijbers	- M.Maertzdorf	1-1 (5)
W.Sanders	- W.Maertzdorf	0-2 (4)
G.Pisters 	- B.Pierey	1-1 (8)
J.Huskens	- L.Peters	1-1 (6)
L.Zeegers	- M.Bassant	1-1 (7)
Op de website van de PLDB treft u de overige uitslagen aan en de nieuwe ranglijst. Daar kunt u bij de uitslagen van de competitiewedstrijden binnenkort de partijen van de Roermondspelers in animatie bekijken.

De individuele scorelijst na 5 ronden luidt:
W.Okrogelnik	4	2	2	0	6
J.Bruggeman	3	2	1	0	5
J.Loor	        4	1	3	0	5
G.Pisters	5	2	1	2	5
P.Eikelenberg	3	2	0	1	4
J.Huskens	3	1	2	0	4
J.Sijbers	4	1	2	1	4
L.Zeegers	2	1	1	0	3
J.Hannen	3	1	1	1	3
H.Leppers	1	1	0	0	2
R.Loor	        3	0	1	2	1
W.Sanders	4	0	1	3	1
R.Aartsen	1	0	0	1	0
Mede als gevolg van de vooruitgespeelde partijen voor de wedstrijd Roermond - Schaesberg bleef er vrijdagavond weinig spelerspotentieel over voor de onderlinge competitie. Han Leppers en Piet Snellens grepen de avond aan om tegen elkaar te spelen. Han trok de winst naar zich toe, zijn eerste overwinning in de onderlinge competitie.