Nieuws
PLDB-clubcompetitie gaat zaterdag van start
Geplaatst op 15-01-2014Hits: 3024
Zaterdag gaat dan eindelijk de clubcompetitie van de Limburgse Dambond van start.
Inderdaad, eindelijk. Het damseizoen is wat de KNDB-clubcompetitie betreft al vier maanden op dreef (er zijn sinds jl. zaterdag al 8 van de 11 ronden achter de rug), terwijl de niet in KNDB-verband uitkomende dammers nog altijd zitten te wachten op hun eerste wedstrijd. Maar zaterdag is het dan eindelijk zo ver.
Het wordt een competitie die in een geheel ander jasje gestoken is dan we gewend zijn. Lang geleden alweer was het de gewoonste zaak van de wereld dat de clubcompetities werden gespeeld met tientallen (zoals de KNDB-competitie gelukkig nog steeds is).
Om allerlei redenen, waarvan het krimpend ledental een speerpunt vormde, werd in 1999 door de Limburgse dammers besloten om in de Hoofdklasse, de hoogste klasse binnen de PLDB, te gaan spelen met achttallen. Nu, nog geen vijftien seizoenen verder, blijkt het spelen met achttallen in Limburg geen vanzelfsprekendheid meer.
Nadat in het seizoen 2008-2009 de competitie met zeven achttallen werd gespeeld, schreven in het voorbije seizoen slechts zes teams (zes verenigingen ook) voor de PLDB-clubcompetitie in. Om toch voor de deelnemers een aantrekkelijke competitie op poten te zetten werd door de teams eerst een halve competitie gespeeld waarna aansluitend een finalereeks aan de competitie werd toegevoegd.
De alarmschellen begonnen te rinkelen. Op de jongste ledenvergadering lanceerde het PLDB-bestuur het idee om de provinciale competitie te gaan spelen met - nog - kleinere teams. Het bestuur opteerde voor zestallen.
Het teloorgaan van de provinciale Hoofdklasse, tot voor enkele jaren nog een indicatie dat je 'best wel hoog speelde' als je in die klasse uitkwam, hebben we intussen geaccepteerd. Als er nog maar één klasse bestaat, kun je moeilijk van een Hoofdklasse spreken. Als die klasse dan ook nog eens afgeroomd wordt door een teamverkleining, nou ja, vul hier zelf maar iets in.
Vanuit de vergadering werden bezwaren geuit. Allereerst, natuurlijk, de factor vervoer. Of je nu met acht dan wel met zes mensen op pad gaat, je zult steeds moeten beschikken over tweee voertuigen. Voor een verre uitwedstrijd, zoals tegen Roermond (en tegen welke andere club nog meer?) levert dat praktische, operationele en logistieke bezwaren op. Na veel vijven en zessen werden de partijen het eens: de eerstvolgende competitie onder de PLDB-vlag wordt met viertallen gespeeld. Het transportprobleem is dan deels opgelost. Als de vier spelers in een en dezelfde straat wonen is één voertuig toereikend om het hele team in één actie te verplaatsen. Maar dat werkt natuurlijk niet wanneer de spelers toch van diverse plaatsen naar het centrale punt moeten gaan.
Het argument was op zich een goed argument, maar niet bepaald steekhoudend.
Een van de sterkte punten tegen het spelen met een viertal is een vlotte nederlaag. Komt een team met slechts drie man opdagen, dan kun je de wedstrijd in theorie nog wel winnen - een voorwaarde om een wedstrijd überhaupt doorgang te laten vinden - maar met evenveel gemak kan het team dat wel over vier spelers beschikt de wedstrijd via het schuiven naar remises naar zijn hand zetten. Van een serieuze krachtmeting is in dat geval natuurlijk geen sprake meer. Een snelle nederlaag (we lopen allemaal wel eens in een zetje) heeft dezelfde uitwerking op het team.
Een positief aspect dat werd ingebracht is de locatiekeuze. Voor een zaakhouder is het om begrijpelijke redenen niet aantrekkelijk om voor acht dammers plus een enkele toeschouwer een zaal open en warm te houden. Het gezonde verstand heeft hier gezegevierd: alle wedstrijden worden centraal gespeeld, elke ronde op één wisselende locatie. Dat betekent dat een zaal waar een ronde voor de Limburgse damcompetitie gespeeld wordt, tussen de 30 en 40 dammers herbergt. Leuk voor de locatiehouder, maar ook sfeerverhogend en aantrekkelijk voor de dammers, die in een volle zaal ook de concurrentie aan het werk kunnen zien.
Dat aantrekkelijk maken voor de deelnemers wordt ook gezocht in een trucje dat de heren van de geformeerde commissie achter de tafel bedachten. We gaan spelen met viertallen, maar de vier teamleden hoeven niet per definitie lid van een en dezelfde vereniging te zijn. Cluboverstijgend gedrag heet dat. Sterker nog: de teamleden hoeven niet eens lid van een vereniging te zijn. Ook Belgische dammers (van de gevestigde damkernen in België dus) mogen aan onze clubcompetitie deelnemen. Om toch een serieuze binding met de bond te houden is besloten dat de deelnemers aan de competitie die geen lid van de PLDB zijn, voor deelname aan de clubcompetitie een bijdrage van 10 euro moeten afdragen aan de PLDB, zonder een verplichting ook lid te worden van de KNDB. In eerste aanleg bedoeld als een relatief vrijblijvend opstapje naar een volwaardig lidmaatschap voor mogelijke huisdammers die de competitiesfeer eens van heel nabij willen proeven, ook bedoeld voor de instromers vanuit België.
Het enige vraagpunt dat in het voortraject niet beantwoord kon worden: hoe reageren de clubs zodra de inschrijfmogelijkheid wordt opengesteld. Intussen weten we het antwoord.
Twaalf viertallen hebben zich aangemeld voor deelname aan de viertallencompetitie, en de ledenadministrateur van de PLDB kan de namen van enkele tientallen leden, veelal mensen met een dubbellidmaatschap, doorhalen. Vreemd genoeg komen die namen wel weer terug als spelers/deelnemers in de PLDB-competitie.
Opzet van de nieuwe competitie.
Om het in enkele steekwoorden aan te geven: er zijn via loting twee groepen bepaald die in de vorm van een enkelerondige competitie (vijf wedstrijden) twee halve finales spelen. De nummers 1 en 2 van beide halve finales plaatsen zich voor de finalegroep A, waar gestreden gaat worden om de plaatsen 1 tot en met 4. Op analoge wijze wordt zo gespeeld voor de plaatsen 5 tot en met 12.
Zaterdag is het dan eindelijk zover. De eerste krachtmeting met viertallen vindt plaats in het clublokaal van Cema/De Vaste Zet. Een mooie, ruime locatie midden in het winkelcentrum. 't Plenkhoes is de naam van de stede waar het gebeuren gaat.
Roermond opent de competitie met een wedstrijd tegen de thuisclub. Roermond heeft er voor gekozen om de leden die in de KNDB-competitie niet of nauwelijks aan spelen toekomen, de eerste keuze te geven voor deelname aan de PLDB-competitie. Dat betekent dat dammers als Djordy Suijlen, Leon Zeegers en Roy Loor zich in Limburg kunnen profileren. Djordy is door onze eigen mensen als captain van het team aangewezen, een gebaar dat hij wel weet te waarderen.
Het wedstrijdschema voor onze vereniging ziet er als volgt uit:
18 januari 2014: in Geleen tegen Cema/De Vaste Zet 2
1 februari 2014: in Schaesberg tegen Raes DC Maastricht 3
15 februari 2014: lokatie nog onbekend: tegen Eureka 2
15 maart 2014: in DIOS tegen DIOS
29 maart 2014: in Schaesberg tegen Roderland 2
Finaleronden op 12 en 26 april 2014.
Alle gegevens over deze competitie vindt u op website PLDB.
- Meer nieuws
- 21-01-2014: A.s. vrijdagavond toch geen training
- 19-01-2014: PLDB-competitie: Roermond start met gelijkspel
- 18-01-2014: Een berichtje van Sandra
- 18-01-2014: Karel Leemreize op fluweel richting clubtitel
- 15-01-2014: PLDB-clubcompetitie gaat zaterdag van start
- 11-01-2014: Zeperd voor Damclub Roermond: 9-11 verlies in eigen huis
- 05-01-2014: Ratinglijsten per 1 januari 2014
- 04-01-2014: Geweldige damstart voor 2014
- 03-01-2014: Nieuwjaarstoernooi in Landgraaf
- 02-01-2014: Net geen podiumplaats voor Wiel Okrogelnik
- Nieuwsarchief