Nieuws

Ridderlijk damspel op niveau in het jachtslot de Grauwert in Montfort

Geplaatst op 28-04-2008

Daar waar in vervlogen tijden prinsen, graven, drossaards, baronessen en andere aanzienlijken de heerschappij voerden over het toenmalige Land van Gelre, daar streken vanmiddag acht landheren in de dop neer met de bedoeling in een sportieve competitie elkaars krachten te gaan meten op het honderdruitenbord. Waren in de hoogtijdagen van het Hertogdom de omliggende landgoederen en rijke vorstinnen van nabijgelegen hertogdommetjes veelal de inzet van de bloederige twisten die oorspronkelijk door lieden gehuld in maliënkolder werden beslecht met speren en lansen, in later tijden iets luidruchtiger met immens kanonnengebulder, vandaag en de komende dagen is het strijdveld beperkt tot een strijdvak van een kwart vierkante meter, en dat ook nog eens verdeeld in 100 zwart en wit geblokte ruiten waarvan de helft niet eens wordt gebruikt. Tijden veranderen. De bloederige man-tegen-man gevechten van destijds zijn nu vervangen door sportieve duels die worden gedirigeerd vanuit de breinen van de deelnemers.

Rond half een vanmiddag hadden zich de acht deelnemers aan een van de drie halve finales om het aspirantenkampioenschap van Nederland verzameld in het jachtslot van de Grauwert in het in Midden-Limburg gelegen dorp Montfort, de fraaie gerenoveerde toren die in voorgaande eeuwen deel uitmaakte van een imposant kasteel met bijbehorende vestingwerken.
Ouders, broers en zussen van de deelnemers, kortom hele damfamilies, hadden vandaag de weg naar het Montfortse gevonden.

De Limburgse Damschool tekent voor de organisatie van dit vijf dagen durende damevenement. Zeven partijen moeten er in die periode worden afgewerkt, op dinsdag en donderdag mogen deelnemers en organisatieteam twee maal aantreden.

Bij een degelijk evenement horen nu eenmaal een aantal plichtplegingen. Zo werd de dag geopend door kasteelheer Fedor Coenen, de voorzitter van de stichting die het beheer voert over het monumentencomplex. Zoals een goed gastheer betaamt onthaalde hij zijn manschappen op koffie met, hoe kan het anders, Limburgse vlaaien. Hij schetste heel in het kort de geschiedenis van het renovatie van het kasteel, eigenlijk de ruine, en hij wenste alle deelnemende dammers veel plezier en bovenal veel succes in zijn huis. Hij sprak de hoop uit dat de druilerige regen de komende dagen plaats mag maken voor een fraai-ogend lentezonnetje zodat de dammers vanuit de Panoramazaal tussen hun denkwerk door even kunnen genieten van het weidse landschap rond Montfort.

De acht dammers die naar het dorp zijn gekomen om de strijden om drie plaatsen voor de landelijke finale, waren op dat moment met hun gedachten al volop met de voorbereidingen voor hun eerste partij bezig.

Nadat vertegenwoordigers van de PLDB en de KNDB de deelnemers veel sukses hadden gewenst togen de dammers naar de speelzaal, gelegen op de tweede verdieping.

Arbiter Lei Jansen voelde zich daar in de toren al in zijn nopjes. Als een trotse kasteelheer overziet hij de stellingen op de verschillende damborden. Niets zal hem de komende dagen ontgaan.

Tot en met vrijdag duurt het toernooi in Montfort. Via de website van de Limburgse damschool kunt u de ontwikkelingen in het toernooi volgen.