Nieuws

Cursus Jeugddamleider in Ambt Montfort in stijl afgesloten

Geplaatst op 06-04-2006

Met de bijeenkomst in Cafe Bie de Vogel in het idyllisch gelegen Montfort werd woensdagavond met de zesde sessie in de reeks de KNDB-opleiding tot Jeugddamleider afgerond.

Docent bij de onderdelen Sportgezondheidsleer en Spel-en Wedstrijdreglement was Frank Teer die op de slotavond alle cursisten tot zijn gehoor mocht rekenen.

Lijken de onderhavige onderwerpen zich op het eerste gehoor prima te lenen voor eenzijdige monologen, Frank slaagde er zonder al te veel moeite in het gehoor aan zich te binden en meer dan dat. Door op goedgetimede momenten de cursisten te verrassen met een serie vragen en oefeningen of de groep aan te zetten tot een discussie over het onderwerp bleef de zitting van begin tot einde boeien.

De bijeenkomst begon, naar goed Limburgs gebruik, een kwartier later dan was afgesproken, het einde was navenant: pas om kwart over elf ging de deur op de knip. Het feit dat de lokaalhouder die dag het cafe vol had omdat hij zijn verjaardag vierde, was voor de dammers aanleiding om als afsluiting van de cursus ook iets van de Limburgse gastvrijheid mee te pakken.

Met de door Theo Dijkstra op schrift gezette syllabus Sportgezondsheidsleer en de notitie Aandacht en Afleiders als stressbron van de hand van Toon Damen als uitgangspunt startte de avond. Kernpunten die aan de orde kwamen waren: het begrip gezond, de relatie tussen belasting en belastbaar in het algemeen en specifiek toegepast op het dammen en het nut van de vertrouwensrelatie tussen een jeugdleider en een kind. Deze onderwerpen lenen zich heel goed om via een discussie meningen uit te wisselen, het is geen zwart/wittheorie die voor iedereen dezelfde betekenis heeft, en er is al helemaal geen wiskundige benadering mogelijk die de stellingen kan onderbouwen.
Frank slaagde er meesterlijk in om in een goede balans theoretische uitgangspunten af te zetten tegen de praktijk van alledag. De bereidheid van cursisten om hardop mee te denken vormde daarbij een welkome ondersteuning.

De cursus werd na de pauze afgerond met het onderwerp Spel- en Wedstrijdreglement. Op het eerste gezicht, en bij de meeste dammers waarschijnlijk ook nog op het tweede en derde gezicht, een onderdeel dat zich uitstekend leent om in aanmerking te komen voor het niet tot de verbeelding sprekende predikaat gortdroog. Aan het einde van de avond waren de cursisten het er over eens dat dat gortdroog die avond, wat de behandeling van de reglementering van het damspel betreft (..), niet van toepassing is geweest. Frank Teer, als kenner van reglementen zeer nauw betrokken bij de totstandkoming van het Spel- en wedstrijdreglement van de FMJD en als arbiter bij diverse internationale wedstrijden en toernooien uitvoerder van die reglementen in de praktijk, weet als geen ander hoe belangrijk een goede reglementering bij het dammen is. In zo weinig mogelijk tekst zoveel mogelijk zaken proberen te ondervangen en toch duidelijkheid centraal stellen, ga er maar even aan staan. Dat belang heeft hij op een speelse manier aan de Limburgse cursisten overgebracht.

Tal van praktijkvoorbeelden en voorbeelden van situaties die in de praktijk, met het wedstrijdreglement als leidraad, zouden kunnen voorkomen, ging bij de cursisten meer dan eens een licht op. Nee, zo hebben we de artikelen nog niet eerder bekeken. Alle lof dus voor de docent, die speciaal voor de Montfortse lesavond een eigen reeks oefenmateriaal en vragenlijsten had opgesteld.

Uit de reeks voorbeelden haal ik er eentje uit, die naar mijn mening qua strekking boven de andere uitstak. Pak het bord er even bij en zet de volgende stelling op het bord: wit: dam op 5, schijf op 15. Zwart: dammen op 1 en 25, schijven op 4 en 18.
Met zwart aan zet wint deze stand gemakkelijk, dat zal iedere dammer beamen.
Maar wat na de vraagstelling: in deze stand hebben de spelers al 22 zetten lang alleen met hun dammen gezet. Het verloop is nu: 23. 5-46 1-6; 24. 46-19 6-1; 25. 19-5
De vraag nu luidt: kan zwart nu winnen en zo ja hoe?

Ik was zelf even stil bij de antwoorden:
* de zet 25-14 is….. reglementair remise (er is nu 25 zetten alleen met de dammen gezet, en de partij is afgelopen, wit hoeft de slag niet meer uit te voeren.).
* de variant 4-10 (schijfzet!!) is winnend, want nu moet wit wel slaan, want de 25-zettenregel om tot een reglementaire remise te komen is nu ongedaan gemaakt.
* Hele diepe indruk maakte de opmerking van de beide topdammers in de cursistengroep dat 18-22 ook tot winst voor zwart leidt. Voor degenen die nu wenkbrauwenfronsend iemand voor gek willen laten verklaren: de beide heren zeiden als uit een mond dat die 18-22 bij goed spel leidt tot het eindspel van Scouppe. Als u nu reageert het: huh? dan is het de hoogste tijd om er Mosers onvolprezen eindspelbijbel Strategie der 100 velden toch maar eens op na te slaan?

Niet alle vragen leidden tot een dergelijke apotheose, maar leerzaam waren de voorbeelden alleszins.

Ook deze laatste avond heeft, naar we allemaal hopen, bijgedragen tot een verbreding van kennis over onderwerpen die normaal gesproken slechts in de luwte, en dan ook nog bij selekte groepen dammers, ter sprake worden gebracht.

Jammer was het dat de organisator en grote stimulator van de Jeugddamleideropleiding, onze voorzitter Bert Verton, de slotavond niet van de partij kon zijn. Een medisch voorschrift om zijn gekwetste voet alle rust te gunnen belette hem om lijfelijk aanwezig te zijn in de Heerlickheit Montfort.
Bert, we wensen je een voorspoedig herstel.

Over de examendatum wordt door de cursisten nog gebakkeleid.